Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Τουριστικόν ξενοδοχείον MOTEL ASTIR - Αλεξανδρουπόλεως.

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 7 Δεκέμβριος 2009 του περιοδικού ‘ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ’)

*********
Ένα κτίριο συνδεδεμένο με την μεταπολεμική ιστορία της πόλης μας που δυστυχώς και αυτό δεν ξέφυγε από τη αδυσώπητη μοίρα όλων των ιστορικών κτιρίων που θέλει να κατεδαφίζονται ανελέητα, είναι το γνωστό σε όλους μας ξενοδοχείο ΜΟΤΕΛ ΑΣΤΗΡ.

Μοτέλ είναι Αγγλική λέξη προερχομένη από την σύντμηση του όρου “motor-cars hotel” καθιερωμένη διεθνώς και χρησιμοποιουμένη για τον χαρακτηρισμό των κατά μήκος των μεγάλων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, ξενοδοχείων στα οποία μπορούν να διανυκτερεύσουν οι αυτοκινητιστές όπως σε παλιότερες εποχές διανυκτέρευαν οι καβαλάρηδες και οι αμαξάδες στα χάνια. Τα μοτέλ κατασκευάζονται γενικά σε μεγάλους περιφραγμένους χώρους και συμπεριλαμβάνουν στην πλήρη μορφή τους κτίρια για υποδοχή και εξυπηρέτηση των πελατών, σταθμό ανεφοδιασμού και συνεργείο αυτοκινήτων, μπανγκαλόου για την διαμονή πελατών, χώρους πρασίνου κλπ. Τα ξενοδοχεία αυτά είχαν μεγάλη επιτυχία ειδικά γιατί έλυσαν το οξύ πρόβλημα της μετακίνησης με αυτοκίνητο και διαδόθηκαν γρήγορα παντού και εκτός από τους περαστικούς, προσέλκυσαν ανάλογα με την θέση τους και παραθεριστές. Στην Ελλάδα τα πρώτα μοτέλ κατασκεύασε ο ΕΟΤ στην Ηγουμενίτσα και στην Λάρισα. - (ΔΟΜΗ τομ.10ος) -.

Ήδη από το 1955 στα πλαίσια ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα που μόλις συνέρχονταν από την δίνη του εμφυλίου, η τότε κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε την κατασκευή ξενοδοχείων τύπου Μοτέλ, τα προσόντα των οποίων καθορίστηκαν με διάταγμα. Στον τύπο της εποχής μάλιστα προβλήθηκε το αναπτυξιακό έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία
όμως επικρινόταν ότι παραμελεί την Β. Ελλάδα από την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε η Εθνική τράπεζα της Ελλάδος η οποία αποφάσισε να κατασκευάσει πολυτελές ξενοδοχείο στην Γλυφάδα και ξενοδοχείο τύπου Μοτέλ στην Αλεξ/πολη.
«Εικόνα 1: Η είσοδος του ΜΟΤΕΛ ΑΣΤΗΡ στην λεωφόρο Μάκρης,»

Έτσι με το υπ αριθ. 40855/1955 πωλητήριο του Υπουργείου Οικονομικών εκποιήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. το υπ αριθ. ΒΚ 2088 δημόσιο κτήμα και συγκεκριμένα οικοπεδική έκταση εμβαδού 26.000 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Γέφυρα Βανικιωτη», και συνορεύει ανατολικώς με δημόσιο πευκώνα, δυτικώς με ρέμα Βανικιωτη βορείως με Εθνική οδό και νοτίως με παραλία.

Μεταγενέστερα με το υπ αριθ. 46499/1979 πωλητήριο του Υπουργείου Οικονομικών εκποιήθηκε στην ξενοδοχειακή επιχείρηση από το Ελληνικό Δημόσιο και τμήμα του υπ αριθ. ΒΚ 2589 δημοσίου κτήματος, εκτάσεως 5.048 τ.μ. στην ίδια ως άνω θέση.

Επί της ανωτέρω αρχικής εκτάσεως το 1956 άρχισε η ανέγερση σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας με αρχιτέκτονα τον Περικλή Σακελλάριο, οι εργασίες της οποίας περατώθηκαν το έτος 1958 οπότε και δημοσιεύθηκε στον τύπο της εποχής προκήρυξη για τη μίσθωση της.


«Εικόνα 2: Από τα εγκαίνια του Αστέρος.»

«Εικόνα 3: Άποψη του ξενοδοχείου την δεκαετία του 1950.»

Πλειοδότης αναδείχθηκε ο Θεόδωρος Σωσσίδης και στις αρχές του καλοκαιριού του ίδιου έτους άρχισε να λειτουργεί με διευθυντή τον Κώστα Αθανασίου ,γενικών καθηκόντων τον Κώστα Μαργωνη και μετρ τον Ανδρέα Tσολάκη (το γνωστό Andre) με την επωνυμία MOTEL ASTIR πραγματικό κόσμημα της περιοχής και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδος.

Το 1968 η ΕΤΕ ανέθεσε τη λειτουργία του στη θυγατρική της εταιρία, «ΑΞΕ ΑΣΤΗΡ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ» η οποία ξεκίνησε ριζική ανακαίνιση όλων των υπό εκμετάλλευση χώρων και αντικατάσταση όλων των επίπλων σε δωμάτια, σαλόνι, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, βεράντα και το χώρο της υποδοχής πελατών, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με δενδροφύτευση κλπ.
«Εικόνα 4: Αεροφωτογραφία του πάρκου Εγνατία με το ΜΟΤΕΛ ΑΣΤΗΡ.»

Αργότερα το 1980 κατασκευάστηκε νέα διώροφη πτέρυγα 26 δωματίων ανεβάζοντας τη δυναμικότητα της μονάδας σε 52 δίκλινα δωμάτια και μία προεδρική σουίτα. Παράλληλα δημιουργήθηκε αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 100 ατόμων, κατασκευάστηκε νέα κουζίνα και ανακαινίστηκαν ριζικά κοινόχρηστοι χώροι όπως το λογιστήριο, το εστιατόριο προσωπικού, η λινοθήκη και οι αποθήκες σκευών και εξοπλισμού. Επίσης κατασκευάστηκε πισίνα ημιολυμπιακών διαστάσεων με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας και θαλασσινό επί 24ώρου βάσης ανακυκλώμενo νερό, γήπεδο του τένις με ειδική διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ενώ έγινε δενδροφύτευση και αναδιάρθρωση των κήπων και των χώρων πρασίνου.

«Εικόνα 5: Άποψη από την θάλασσα.»

Το 1994 πραγματοποιήθηκε νέα ριζική ανακαίνιση σε δωμάτια, χώρους υποδοχής και αναψυχής των πελατών, στην αίθουσα συνεδρίων καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους.
«Εικόνα 6: Η αίθουσα συνεδρίων.»

Τέλος το 2004 έλαβε χώρα η τέταρτη κατά σειρά ανακαίνιση που έδωσε
νέα μορφή στη μονάδα καθώς επεκτάθηκε ο χώρος του εστιατορίου και της καφετέριας ανακαινίστηκαν εκ νέου τα δωμάτια και εκσυγχρονίστηκε ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός της αίθουσας συνεδριάσεων.
«Εικόνα 7: Άποψη του ΜΟΤΕΛ ΑΣΤΗΡ.»

Κάθε ανακαίνιση και επέκταση του συγκροτήματος είχε τη δική της ιδιαιτερότητα όσον αφορά το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα σεβόμενη πάντα το οικολογικό περιβάλλον και τη διατήρηση της παραδοσιακής μορφής του ΜΟΤΕΛ.
«Εικόνα 8: Η αίθουσα εστιατορίου.»

Ο Ανδρέας Τσολάκης (Αndre) στο βιβλίο του «από την μπουγιαμπέσα ως το Σατομπριάν» γράφει χαρακτηριστικά για τον Αστέρα την εποχή που άρχισε να λειτουργεί:
«μετά την Κληματαριά εργάστηκα στο Motel Astir το οποίο τότε μόλις είχε ανοίξει, αρχές καλοκαιριού του 1958. Ο Αστέρας τότε είχε διευθυντή και μέτοχο τον κ.Κωστα Αθανασίου και γενικών καθηκόντων τον Κώστα τον Μαργωνη και εμένα και κάποιους άλλους. Η δουλειά μας ήταν πολύπλευρη. Από σερβις μέχρι παρκέ, καθάρισμα τζαμιών, ρεσεψιόν κτλ. Εκείνο το παρκέ δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Αφού περνούσαμε με αλοιφή του παρκέ όλο το δάπεδο, στα γόνατα, όταν στέγνωνε, το γυαλίζαμε με κομμάτια από παλιές κουβέρτες κάτω από τα παπούτσια για πολύ ώρα. Αυτό όπως ήταν φυσικό απαιτούσε πολύ κόπο.»
«Εικόνα 9: Ο Andre περιμένοντας τους πελάτες στην αίθουσα εστιατορίου.»

«Εικόνα 10: Η υποδοχή.»

Καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας του το MOTEL ASTIR ήταν το κέντρο της κοσμικής ζωής της πόλης μας, ενώ κατά τη δεκαετία του 1970 εδώ διέμεναν πλούσιοι Ιταλοί και Έλληνες που έρχονταν να κυνηγήσουν στο Δέλτα του Έβρου ενώ οι σύζυγοι των απολαύαναν την θαλπωρή και τις ανέσεις του ξενοδοχείου.

«Εικόνα 11: Το σαλόνι.»

Στις κατάφωτες και όμορφα διακοσμημένες αίθουσες του δίπλα στο τζάκι συγκεντρώνονταν η χρυσή νεολαία της εποχής και προγραμμάτιζε τις νυχτερινές εξορμήσεις στις γνωστές ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης όπως το όγδοο, το καλαμάκι, τον πλάτανο στην Μάκρη, το Δελφίνι και τις Τζιτζιφιές, και στα γνωστά τότε κοσμικά κέντρα «Κόκκινα Βράχια» και «Αναμνήσεις» του επιχειρηματία Γ.Χαιλα με τον αξέχαστο τραγουδιστή - κομφερασιέ Αρη Πούλιο. Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις της πόλης μας όπως χοροί, συνεστιάσεις, συνέδρια ακόμα και καλλιστεία γινόταν στην μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου.
«Εικόνα 12: Επίδειξη μόδας.»

Μακροβιότερος Διευθυντής και ψυχή του ξενοδοχείου για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (1970 - 2006) με ένα μικρό χρόνο διακοπής υπήρξε ο Γιάννης Ρακιτζής ο οποίος με την συμπαράσταση και της συζύγου του Γωγώς, επέβλεπε και ρύθμιζε τα πάντα, από τον σχεδιασμό των επίσημων δείπνων, τον καταρτισμό των μενού ακόμη και τη λίστα για τα ψώνια που ετοιμάζονταν για τους επισήμους καλεσμένους και τους χορούς που γίνονταν συχνά στο ξενοδοχείο.

Αξέχαστη παραμένει η χαρακτηριστική μορφή του για πολλά χρόνια μάγειρα Ηλία καθώς και η φημισμένη σοκολατίνα που γεύονταν οι Αλεξανδρουπολίτες όταν μετά από κάθε έξοδο τους κατέληγαν στην όμορφη σάλα του Μοτέλ για επιδόρπιο .

Κατά καιρούς διέμειναν σε αυτό σημαντικές προσωπικότητες της χώρας μας, οι οποίες κατείχαν ξεχωριστά αξιώματα στην πολιτεία, την εκκλησία, την πολιτική, την επιστήμη, τις ένοπλες δυνάμεις και το διπλωματικό σώμα.

Οι παρακάτω ηγέτες που σημάδεψαν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας γνώρισαν τη ζεστή φιλοξενία του Αστήρ Αλεξανδρούπολης.


  • Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ως Πρωθυπουργός & Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  • Κωνσταντίνος Καραμανλής ως Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • Κωνσταντίνος Τσάτσος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως Υπουργός Εξωτερικών.
  • Ευάγγελος Αβέρωφ ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  • Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ως Πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ και Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • Γεώργιος Ράλλης ως Πρωθυπουργός.
  • Ανδρέας Παπανδρέου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός.
  • Αντώνης Τρίτσης ως υπουργός κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
  • Γεράσιμος Αρσένης ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και αργότερα ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
  • Μελίνα Μερκούρη ως Υπουργός Πολιτισμού.
  • Κωνσταντίνος Σημίτης ως Υπουργός Γεωργίας και Βιομηχανίας και αργότερα ως Πρωθυπουργός.
  • Γεώργιος Παπανδρέου ως Υπουργός των Εξωτερικών.
  • Ευάγγελος Γιαννόπουλος ως Υπουργός Εργασίας.
  • Άκης Τσοχατζόπουλος ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και αργότερα ως Υπουργός Ανάπτυξης.
  • Γιάννος Παπαντωνίου ως Υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
  • Μαργαρίτα Παπανδρέου ως σύζυγος του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
  • ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

  • Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
  • Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.
  • Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος.

  • Στον Αστέρα διέμειναν επίσης πολλοί διοικητές τραπεζών και δημοσίων οργανισμών όπως ο αείμνηστος Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Αγγελόπουλος, ο οποίος εξήγγειλε τη λειτουργία του πρώτου αναπτυξιακού νόμου 289 καθώς και ο πρώην διοικητής της ΕΤΕ αείμνηστος Θεόδωρος Καρατζάς.


    Γνωστή σε πολλούς είναι η μοιραία συνάντηση εδώ στα χρόνια της επταετίας
    του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ντεμιρέλ στις 9.9.1967, γνωστή και ως «συνάντηση του Έβρου». Οι συζητήσεις των δυο αντιπροσωπειών έγιναν στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ.

    «Εικόνα 13: Ο Ντεμιρέλ με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο καθ οδόν προς το ΜΟΤΕΛ ΑΣΤΗΡ.»

    Η συνάντηση αυτή είχε μοιραία σημασία για τον Ελληνισμό καθ όσον η Χούντα των Αθηνών υπακούοντας στις οδηγίες των μυστικών υπηρεσιών (CIA) και στις ψεύτικες υποσχέσεις για την δήθεν επίλυση του Κυπριακού από την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ του Lyndon Baines Johnson (σχέδιο Ατσεσον, το όποιο παρά τις πιέσεις του Johnson δεν δέχτηκε ο Γ. Παπανδρέου, γιατί παράλληλα με τη διχοτόμηση της Κύπρου, προέβλεπε και παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία) πρωτοστατούντος στο παρασκήνιο και του δικτάτορα Δ. Ιωαννίδη, δέχτηκε την απόσυρση της μεραρχίας που είχε με μεγάλη μυστικότητα αποστείλει στην Κύπρο η Κυβέρνηση της Ε.Κ με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου με αποτέλεσμα τις οδυνηρές συνέπειες που φάνηκαν στην μετέπειτα εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου.-

    Κατά την επιστράτευση του 1974 οι πελάτες του ξενοδοχείου εκείνο το μουντό και στενάχωρο πρωινό αναχωρούσαν βιαστικοί και ανήσυχοι. Η κ. Ανδρεάδη σύζυγος του τότε Διοικητή της Εμπορικής Τράπεζας επιβεβαίωσε τον κοινό φόβο όλων. Το ίδιο βράδυ το ξενοδοχείο γέμισε με πολεμικούς ανταποκριτές όλων των ξένων και εγχώριων μέσων μαζικής ενημέρωσης, εν όψει της επικείμενης και αναμενόμενης απ’όλους Ελληνοτουρκικής σύρραξης.-

    Μετά την πτώση της χούντας μεγάλη υποδοχή επεφύλαξε ο δημοκρατικός κόσμος της πόλης μας στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν στα πλαίσια περιοδείας του επισκέφτηκε την Αλεξ/πολη τον Οκτώβριο του 1974.

    «Εικόνα 14: Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον αείμνηστο Ευαγγελίδη.»

    «Εικόνα 15: Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας,»

    Διάσημο όμως στο πανελλήνιο έγινε το MOTEL ASTIR από την ιστορική φράση που ξεστόμισε από εδώ ο Ανδρέας Παπανδρέου που είχε έρθει πάλι στην πόλη μας στα πλαίσια μεγάλης περιοδείας του σε ακριτικές περιοχές το καλοκαίρι του 1976 και συγκεκριμένα στις 7.8.1976, όταν παρουσία χιλίων και πλέον ατόμων, σε μυστική συνεννόηση όπως αποδείχτηκε αργότερα με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή είπε «βυθίσατε το Χόρα» δηλαδή το γνωστό διερευνητικό τούρκικο σκάφος γεωλογικών ερευνών 720 τόνων πρώην SISMIK - 1 που επί κυβερνήσεως Τουργουτ Οζαλ επεχείρησε πετρελαϊκές έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου εξ αιτίας των οποίων λίγο έλειψε να οδηγήσει τις δύο χώρες στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου.-

    «Εικόνα 16: Το SISMIK.»

    Επίσης εδώ συναντήθηκε ο τότε πρόεδρος της Βουλγαρίας Todor Zhivkov με τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 22.4.1989 και συνομίλησαν για τα προβλήματα στη Βαλκανική και στην Ευρώπη γενικότερα ενόψει των κοσμογονικών αλλαγών που επέρχονταν στο λεγόμενο ανατολικό μπλόκ.
    «Εικόνα 17: Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τον πρόεδρο Zhivkov.»

    Όμως η ιστορία του MOTEL ASTIR είναι συνδεδεμένη και με το Δικηγορικό Σύλλογο Αλεξ/πολης αφού οι περισσότεροι χοροί και εκδηλώσεις του έγιναν στις όμορφες αίθουσες του και στον περίφημο και δροσερό κήπο του.

    «Εικόνα 18: Συγκέντρωση του δικηγορικού συλλόγου (1985). »

    Οι χοροί αυτοί είχαν μεγάλη επιτυχία και προκάλεσαν θετικά σχόλια της μικρής κοινωνίας της πόλης μας γιατί ήλθαν και τραγούδησαν διάσημοι καλλιτέχνες όπως η Σοφία Βοσσου ή οι Idols και άλλοι.
    «Εικόνα 19: Υποδοχή του Υπουργού δικαιοσύνης Σταμάτη.»

    Εδώ συναντήθηκαν τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου με τον αείμνηστο τότε υπουργό δικαιοσύνης Σταμάτη
    και με τον «Εθνικό δικαστή» Ντεγιαννη.

    «Εικόνα 20: Υποδοχή του αρεοπαγίτη Ντεγιάννη.»

    Στον χώρο του Μοτέλ έγινε το πανελλήνιο νομικό συνέδριο των Ελλήνων Δικονομολόγων στις 3-6 Ιουνίου του 1999 παρουσία εγκρίτων καθηγητών των νομικών σχολών της χώρας μεταξύ των οποίων του καθηγητή Κ. Μπέη, του τότε Προέδρου του Α.Π. Σ. Ματθία και άλλων.
    «Εικόνα 21: Από το συνέδριο των Ελλήνων δικονομολόγων 1999.»

    Στους ζεστούς και φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου αναπτύχθηκε η τουριστική δραστηριότητα σε όλο της το φάσμα και προήχθη η φιλοξενεία με την πραγματοποίηση σημαντικών εκδηλώσεων όπως συνεδρίων, συμποσίων, ημερίδων, εκδηλώσεων λόγου και τέχνης, εκθέσεων βιβλίων και ζωγραφικής, παρουσιάσεων μόδας, δεξιώσεων, επίσημων γευμάτων και δείπνων.

    Σημαντική ήταν η συμβολή στην ανάπτυξη των παρακάτω μορφών τουρισμού.

    1. Χειμερινός τουρισμός με την έλευση Ελλήνων και Ιταλών κυνηγών υψηλού εισοδήματος, οι οποίοι κατέφθαναν οδικώς και με πτήσεις charter.
    2. Εκκλησιαστικός τουρισμός με διερχόμενους από και προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι επισκέπτονταν το εκκλησιαστικό μουσείο της πόλης και της μονές της περιοχής.
    3. Αθλητικός Τουρισμός με τη φιλοξενία αθλητών που έλαβαν μέρος σε meetings στίβου στο στάδιο της Αλεξανδρούπολης, ποδοσφαιρικών ομάδων, ομάδων του βόλεϊ αλλά και Εθνικών Ομάδων όπως την Ε.Ο. Ακοντισμού, Σφύρας αλλά και την Ε.Ο. του βόλεϊ που κατά καιρούς πραγματοποίησαν την προετοιμασία τους στην πόλη μας.
    4. Οικολογικός τουρισμός με την άφιξη γκρουπ πτηνολόγων, ορνιθολόγων και περπατητών κυρίως από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Κύριος προορισμός τους το δάσος της Δαδιάς, το Δέλτα του Έβρου και η Σαμοθράκη και μόνιμος τόπος διαμονής ο Αστέρας.
    5. Οδικός τουρισμός μέσω της Γιουγκοσλαβίας πριν τον πόλεμο.
    6. Διερχόμενος τουρισμός με αυτοκινητιστές και γκρουπς από και προς την Τουρκία.
    7. Εσωτερικός τουρισμός με Έλληνες πελάτες από κάθε γωνιά της χώρας, απόρροια της στενής, μακροχρόνιας και επίμονης συνεργασίας με τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία της Ελλάδας.
    8. Συνεδριακός τουρισμός με την προσέλκυση και την ανάληψη των πρώτων ιατρικών συνεδρίων που φιλοξενήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη.

    Η μαγευτική θέα στο θρακικό πέλαγος, το απόλυτο γαλάζιο του ουρανού, το πράσινο των κήπων με τις ευωδιές των ανθέων και η απομακρυσμένη θέση του από την κεντρική οδική αρτηρία συνέθεταν το ήρεμο τοπίο διαμονής που αναζητά ο κάθε επισκέπτης. Αυτό το φλερτ της γαλήνης με την ομορφιά είναι που ενέπνεε τους συγγραφείς και ποιητές πελάτες του Αστέρα οι οποίοι διαλογίζονταν απολαμβάνοντας τη φιλοξενία του. Ο αστέρας ήταν συνώνυμος της ψυχαγωγίας και της αναζωογόνησης και βέβαια της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πελάτη.-

    Το 2006 η Εθνική Τράπεζα μεταβίβασε ύστερα δημοπρασία την εταιρία Αστηρ Αλεξανδρούπολης ΑΞΕ στον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος κατεδάφισε το όλο κτίσμα προκειμένου να ανεγείρει στη θέση του ξενοδοχείο δυναμικότητας 190 κλινών, με συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 400 θέσεων και κτίριο με αίθουσες κινηματογράφου.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΑΛΕΠΑΚΟΣ

    ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    Πηγές:
    1. Εφημερίδες ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και Ελευθερία.
    2. Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ.
    3. Μιχάλης Πατέλης, Αλεξανδρούπολη οικονομίας πανόραμα 1870-1970
    4. Ιστορικό λεύκωμα 1967 & 1976 της Καθημερινής.
    5. Ανδρέας Τσολάκης “Από την κακαβιά… ως το Σατομπριάν”
    6. Ημερολόγιο Δικηγορικού Συλλόγου 2000.
    7. Γραπτές Μαρτυρίες Ιωάννη & Γωγώς Ρακιτζή
    8. Φωτο: αρχείο Γ. Αλεπάκου - Φωτο - Ριο Χ. Θεοδωρίδη

    1 σχόλιο:

    Anilikos είπε...

    Ξεφυλλίζοντας το blog σου και μεταγγιζόμενος πληροφορίες που μέχρι τώρα μου ήταν άγνωστες, αλλά πολύ σημαντικές και ενδιαφέρουσες, για την ιστορία της περιοχής(η ανατριχίλα έπεσε στο "βυθίσατε το Χόρα") δεν θα σου πω συγχαρητήρια, αλλά ένα μεγάλω ευχαριστώ.