ΌΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΕ Ο ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
(Φύλλο 58 Μάιος - Ιούνιος 2009 ΝΟΜΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ)
(Φύλλο 268 Μάιος 2011 της εφημερίδας ‘ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ’)

«ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ» 18.- (Καθυστερήσασα). Αν και είνε πολύ δύσκολον ν’αποτυπώνη κανείς εις απλας γραμμάς την συγκίνησιν, τον ενθουσιασμον και ολον εκείνον τον συναισθηματικόν κοσμον που εις ωρισμένας περιστάσεις, φέρει μιαν αληθινή αναστάτωσι μέσα μας, όμως θα προσπαθήσω με τας ασθενείς μου δυνάμεις, να σας δώσω μιαν σύντομον σκιαγραφίαν της καταλήψεως του Δεδεαγατς υπό του ενδόξου στρατού μας. Είνε η δευτέρα φορά, που βλέπει τον εθνικόν στρατόν η πόλις. Την πρώτη φορά τον ειδε στα 1913 κατά τον ελληνοβουλγαρικόν πόλεμον, αλλά δι’ολίγας μόνον ώρας. Ήλθεν έπειτα η συνθήκη του Βουκουρεστίου, επιδικάσασα οριστικώς την πόλιν είς την Βουλγαρίαν. Έκτοτε το ελληνικόν στοιχείον των μερών αυτών, οσοι κατώρθωσαν να διαφύγουν την σφαγήν και αιχμαλωσίαν και ατίμωσιν εγκαταλείψαντες όσα είχον έζησαν επτά ολόκληρα χρόνια πλάνητα προσφυγικόν βίον. Διετήρουν όμως πάντοτε ζωηράν την ελπίδα, ελπίδα μέχρι πίστεως, ότι δεν θα αργούσε πολύ η ημέρα, που ελεύθεροι πλέον θα επανέβλεπον το πάτριον έδαφος. Και η ελπίς έγινε πράγμα. Η ημέρα δεν άργησε. Ιδού πάλιν αυτοί στα σπίτια των, χάρις εις τον Μεγάλον πατέρα των, ως τον λέγουν, Ελευθέριον Βενιζέλον. Τα πλείστα είνε ερείπεια, άλλα χωρίς στέγην – πορτας και παράθυρα τα πρόθυρα αυτά καυσόξυλα των βουλγάρων. Για τα έπιπλά των δεν είνε αναγκη να σας αναφέρω τίποτεν, διότι προ πολλού στολίζουν τα μέγαρα της Σόφιας. Τα ευρήκαν όλα κατεστραμμένα και σπίτια και περιουσίαν, αλλ’όμως είναι γεμάτοι από πατριωτισμόν και αγνόν ελληνικόν φρόνημα.

Ήσαν προφανώς κιβωτοί της διαθήκης, οι άγγελοι που ήρχοντο να ευαγγελισθούν την χαράν και την ανάστασιν, οι φέροντες τον στρατόν που δεν εγνώρισε ποτέ την ήτταν, διότι τον εγαλβάνιζεν η αισιοδοξία του Μεγάλου Κυβερνήτου και τον ενεψύχωνε το δίκαιον του αγώνος του.

Η είδησις μετεδόθη αστραπιαίως εις την πόλιν, οι κώδωνες των εκκλησιών διεσάλπισαν το χαρμόσυνον γεγονός και εις την μάλλον απομεμακρυσμένην καλύβην, και ιδού, εις ολίγα λεπτά της ώρας, η πόλις ολόκληρος, εξυπνήσασα με πραγματικόν το ονειρον, που επι τόσους αιώνας την εβαυκάλυψαν. Ο Μητροπολίτης Γερμανός, ο υποδιοικητής, ο Δήμαρχος και αι διάφοροι αρχαί, το γυμνάσιον, και αι λοιπαί σχολαί με το σώμα προσκόπων αναμένουν εις την παραλίαν. Πρώτος αποβιβάζεται μετά του επιτελείου του ο υποστράτηγος Μαζαράκης. Ο Στρατηγός με προφανή συγκίνησιν κατορθώνει να εκδηλώση ο,τι την στιγμήν εκείνην αισθάνεται. Πατεί πρώτος εις την ελληνικήν πλέον πόλιν του δεδε-αγατς. Επακολουθεί η αποβίβασις του στρατού της Μεραρχίας Ξάνθης.(Εικόνα 2)
Είναι όλοι διαλεχτοί, ηλιοκαεις, ευσταλείς και υπερήφανοι, πλήρεις αυτοπεποιθήσεως και ηθικού φρονήματος. Με τέτοιο στρατό δεν είναι παράξενον πως ενικήσαμεν.

Μετά δε την πρόχειρον εγκατάστασιν του Στρατηγείου και τον στρατωνισμόν των ανδρών η πόλις ολόκληρος πλέει στο χακί. Το κυανούν και λευκόν στολίζουν και το τελευταίον σπιτάκι. Αψίδες προ πολλού έτοιμοι, διότι ήτο άγνωστος η προέλασις, τοποθετούνται αμέσως, στολίζονται με δάφνες. Μύρτα και άνθινοι στέφανοι στολίζουν τας εικόνας του Προέδρου, που αναρτώνται σωρηδόν. Εθνικά τραγούδια, ο ύμνος του Βενιζέλου, χοροί των μαθητών και των πολιτών είναι εκδηλώσεις του πλημμυρούντος τα στήθη ενθουσιασμού.
Καίτοι ο στρατός, κατά ρητήν διαταγήν, οφείλει να συνεχίση αυθημερόν την προέλασιν του, όμως δεν δύναται να αντιστή εις την επίμονον απαίτησιν των κατοίκων, ζητούνων, όπως δια μιαν τουλάχιστον ημέραν παρατείνη την εν τη πόλει διαμονήν του ινα δοθή ούτω καιρός εις αυτούς να δεξιωθώσιν ως έδει τους ελευθερωτάς των. Την επομένην περί την 10ην π.μ. οι κώδωνες της Μητροπόλως εκάλουν τους Έλληνες υπηκόους ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος είς πάνδημον δοξολογίαν.(Εικόνα 3)
Κατά ταύτην εν ή παρέστησαν πλήν των Ελλήνων και Γάλλων αξιωματικών ,πάσαι αι ξέναι κοινότητες μετά των σχολείων των, μηδέ της Βουλγαρικής εξαιρουμένης ,ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος ,διά λόγου μεστού υψηλών εννοιών και ρητορικής εξάρσεως, εξήρε την μεγάλην του γεγονότος σημασίαν. Μετά την δοξολογίαν εγένετο δεξίωσις των αξιωματικών υπό της Κοινότητος εν τω μεγάρω της Ιεράς Μητροπόλεως.

ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΑΛΕΠΑΚΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου